HR++ EPS Grafiet parels spouwmuurisolatie

Wat zijn EPS parels?

EPS parels, ook wel EPS-korrels genoemd, worden steeds meer gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Ze zijn uiterst milieuvriendelijk en dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen beduidend terugdringt. EPS-parels worden gespoten in bestaande spouwmuren en kunnen de energiefactuur doen dalen tot wel 2%.

EPS parels worden gecreëerd uit korrels van expandeerbaar polystyreen. De hoofdbestandsdelen bestaan uit waterstof en koolstof. Deze elementen zijn opmerkelijk milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. De uiteindelijke massa van het polystyreen bevat nauwelijks 2%. De overige 98% is stilstaande lucht.

EPS is totaal geen nieuw isolatiemateriaal, waardoor de isolatiewaarde ook op lange termijn gegarandeerd kan worden. Uit ervaring blijkt dat EPS parels die toegepast werden als isolatiemateriaal zelfs na 40 jaar nog over dezelfde isolatiewaarden beschikken.

Wanneer de korrels op den duur toch verwijderd worden, kunnen deze perfect gerecycleerd worden naar hun originele basisgrondstof. In tegenstelling tot PUR heeft deze isolatie dus niet alleen een vaste isolatiewaarde maar ook een betere ecologische prent.

Plaatsingswijze

Voordat EPS-parels ingeblazen worden, moet er eerst een visuele controle worden uitgevoerd om na te gaan of de spouw voldoet om na te isoleren. De spouw moet minimaal 3cm breed zijn en er mag ook geen vuilophoping zijn van mortelbaarden of bouwafval. Wanneer de spouw zich in goede staat bevindt, kan er van start worden  gegaan met het inblazen van EPS-parels.

 

Voordelen van EPS parels

Zoals je wel al gelezen zal hebben heeft EPS heel wat voordelen om te gebruiken als navulling van de spouwmuur. De belangrijkste voordelen worden hier opgesomd:

 

Ongevoelig voor vocht en bestand tegen schimmels en bacteriën
Aangezien er in de spouw heel wat vocht aanwezig is, moet de na-isolatie van de spouwmuur beschermen tegen vochtdoorslag op de binnenmuren. EPS-parels zijn waterafstotend en ademend, waardoor de kans op vochtproblemen aanzienlijk wordt teruggedrongen.

 

Ecologisch en recycleerbaar
In tegenstelling tot verschillende alternatieven is EPS niet schadelijk voor de gezondheid. Het is 100% recycleerbaar en uiterst duurzaam.

 

Goede hechting
De parels vullen elke opening zodat inzakking onmogelijk is. In tegenstelling tot PUR kunnen de rolluiken ook beschermd worden zodat deze niet vast komen te zitten.